Vecka 39 (38+0 - 38+6)

 
 
BARNET

Fostret väger omkring 3,2 kilogram, är ungefär 50 cm långt och är nu förberett för sin födelse. Via moderkakan har fostret fått mycket näring och antikroppar. Det kommer att skydda barnet den första tiden.

Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.

 

MAMMAN

I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter.

Många gravida känner sig tunga och trötta. En del har kraftiga förvärkar. 

 

FUNDERINGAR

Snart är förlossningen här. Du behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Det gäller även dig som är blivande medförälder. Om det är första graviditeten kan en förlossning ta upp mot något dygn och det är inte ovanligt att du förlorar både en och två nätters sömn. Försök att sova eller vila så mycket du kan, du behöver krafter. Om du har barn sedan tidigare kan det vara svårare att vila. Kanske kan du be någon i din närhet om hjälp. För dig med planerat kejsarsnitt eller planerad igångsättning av förlossning är det kanske lättare att vara förberedd och planera.

Läs gärna artikeln om vad som händer på förlossningsavdelningen.

 

HOS BARNMORSKAN

Det kan vara sista besöket hos barnmorskan före förlossningen, men kontrollerna fortsätter tills du har fått barn. Se till att få telefonnummer till förlossningen om du inte redan har det.

 

Kommentarer
Postat av: Emmelie - mamma till två , nykär och ssk-student.

Men åh så nära! =)

2016-01-07 @ 18:37:37
URL: http://www.emmgus.blogg.se
Postat av: paulina

ååh snart får du träffa bebis. du har något helt fantastiskt framför dig. all lycka till! jag födde min första i 38+2 :)

2016-01-07 @ 21:46:00
URL: http://paulinablad.vimedbarn.se
Postat av: Cissi

Å snart så! Vad spännande!

Svar: JA! Nu är det inte långt kvar! Hoppas bara hon vill komma ut när hon är beräknad...
Embla Sofia - UNG GRAVID

2016-01-08 @ 11:52:56
URL: http://nastanperfekt.blo.gg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback