Babymage

 
 
Imorgon går vi in i vecka 11. Helt otroligt! Om en vecka känns det som att vi kan pusta ut lite. Det kommer bli otroligt skönt. 
 
 
Mycket har hänt de senaste veckorna. Vi var på vårt första besök hos barnmorskan den 1 juni. Hon var väldigt söt och kom med mycket nyttig information. Hon bokade även in oss på både KUB-test och rutinultraljud i juli. Vi valde faktiskt att göra ett KUB-test efter många svängar fram och tillbaka. Det är ju ganska riskfyllt att göra ett sådant test, inte för barnet men för psyket. Testet går ut på att man tar några blodprov och däreftet ett ultraljud för att få reda på hur stor risken är att man får ett barn med Down syndrom. Är det en stor risk får man bestämma sig för om man vill gå vidare och göra ett fostervattenprov, som medför en stor missfallsrisk. Eftersom det är en liten risk att få ett negativt resultat när man är under 35 år och att det dessutom är gratis i Stockholm, så bestämde vi oss för att göra det. Så i torsdags var jag och tog blodprov och den 6 juli är det dags för ultraljudsdelen. Spännande!
 
Två veckor efter det är det dags för rutinultraljudet. 
 
Igår var det midsommar och i nästan sista sekund bestämde vi oss för att ta vårt pick och pack och åkte till Göteborg där vi firade en mysig midsommar med J's kompisgäng. En stor, nyrenoverad villa, 13 vuxna människor, en hund och två spädbarn på 3 veckor och 1 år. Fick en försmak för villa-livet. Stort hus, stor trädgård med all möjlighet för att bjuda hem ett gäng vänner på middag. I vår lilla 2:a känns det redan trångt när vi är fyra pers. Men skulle vi försöka skaffa oss en villa eller ett radhus i Stockholm så skulle vi antingen bli tvungen att ta ett stort lån eller flytta längre utanför Stockholm. Inget vi är villiga att göra.
 
Det blev även en stor dag för blivande farföräldrarna igår som fick veta vår lilla nyhet. Det var nervkittlande att berätta för dem. Nästa steg blir alltså att berätta för mina föräldrar men det tar vi när det är dags för semester om en månad.
 
Nu ska vi fortsätta vår mysiga midsommardag. Hoppas ni har en underbar midsommarhelg. 

Graviditetsvecka 9 (8+0 - 8+6)

BARNET

Embryot är nu drygt två centimeter långt och börjar likna en människa. Det börjar få ett ansikte med ögon och öron och huvudet har fått en nacke. Anlagen till näsan börjar synas. Fingrarna har växt ut längre och simhuden mellan dem börjar försvinna. Tårna håller också på att utvecklas. Den svans som tidigare fanns i embryots ryggslut försvinner nu.

De inre delarna av könsorganen, äggstockar eller testiklar, finns redan. Det yttre könsorganet ser nu i början likadant ut hos alla foster.

MAMMAN

 

 

Tandköttet blir mjukare och blöder lätt vid tandborstning. Hormonella förändringar gör att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör. Salivens egenskaper förändras också under graviditeten. Det kan leda till ökad risk för hål i tänderna. Det är också vanligt att småäta under graviditeten. Därför är det viktigt att sköta munhygienen. 

 

FUNDERINGAR

 

 

Det är vanligt att fundera. Ofta kretsar tankarna kring graviditeten och fostret i magen. En del oroar sig. Det kan vara oro för missfall, för hur barnet kommer att må, för ekonomi och för framtiden. Många funderar också på om de verkligen vill ha barn, även om barnet var planerat. 

Som gravid kan du känna dig tyngd av ansvar, både du som är ensam om graviditeten och du inte är det. 

Om du är blivande medförälder kan du känna dig utanför. Det är mycket som kretsar kring den gravida – mötena hos barnmorskan, läkarbesöken, de fysiska förändringarna och omgivningens fokus. Men det är inte bara den som är gravid som ska bli förälder. Din roll är betydelsefull.

Att prata med en närstående om sina tankar kan hjälpa. En barnmorska kan också vara ett bra stöd.


Gravidvecka 8 (7+0 - 7+6)

 
BARNET

Embryot är ungefär en och en halv centimeter långt. Än så länge mäts längden som en rak linje från huvudet till stjärten.

Nu kan embryot göra några enkla rörelser. Armen har fått en armbåge, på händerna börjar fingrarna växa ut med simhud mellan, och tårna börjar utvecklas. Ögonen håller på att få ögonlock, men sitter ännu långt ut på sidan av huvudet. I munnen håller gommen, tungan och anlag för tänder på att bildas.

En liten del av tarmen ligger i navelsträngen strax utanför magen. Det beror på att tarmarna växer så snabbt att de inte får plats inne i kroppen.

 

MAMMAN

 

Nu växer livmodern och blir lika stor som en apelsin, men den går ännu inte att känna utifrån. Det kan kännas som mensvärk när den växer och tar plats. Många kan behöva kissa oftare än vanligt. En orsak kan vara att livmodern trycker mot urinblåsan.

Det är vanligt att tycka viss mat är äcklig. Håret kan förändras och kläderna kan kännas trånga. En del får akne.

Ökade flytningar är en vanligt under graviditeten. Graviditetshormonerna kan göra att det även blir vanligare med svampinfektion i underlivet

Det är också vanligt med blödningar tidigt i graviditeten, utan att fostret tar skada. 

 

FUNDERINGAR

Sexuell lust, känsla och upplevelse kan förändras under graviditeten. En del kan få mer lust och känna mer njutning av sex, andra kan känna sig mindre intresserade. Att prata om känslor och behov kan vara bra. Att ha sex skadar inte graviditeten.