Året som gått

 
Tänk att vi äntligen är där, året som vår dotter kommer födas är snart här och idag är det 20 dagar tills hon är beräknad. Det har varit ett omtumlande år minst sagt. Mycket har hänt, och snabbt har det gått. Här kommer lite smått från året som gått:
 
1 januari 2015: Jag firar nyår med Jakob och hans familj uppe i Sälen och frågar chans under fyrverkerierna. Klyschigt värre...
April: Vi flyttar in i vår nya bostadsrätt, en 2:a, söder om söder, Stockholm. 
Maj: Tar examen från Fotoskolan Gamleby, fotograf för reklam och magasin och kan nu kalla mig yrkesfotograf.
Maj: Chocken kommer när det visar sig att jag är gravid!!! 
Augusti: En underbar överraskning på rutinultraljudet visar att det är en välmående liten flicka därinne och det känns äntligen som att det är på riktigt.
September: Jag börjar jobba som textilslöjdsvikarie på en högstadieskola och verkligen älskar mitt nya jobb!
November - december: Kämpar med foglossning och blir sjukskriven på heltid framtill förlossningen.
 
...Och idag, 31 december, sista dagen på året, sitter jag och Jakob hemma i lägenheten och myser. För oss vankas det god mat i form av ryggbiff, potatisgratäng med bea och vaniljpannacotta till efterrätt, alkoholfri skumpa till mig och magen och några öl till Jakob. Och som det pensionärspar vi är så kommer vi sitta och snaska fruktfat framför Bingolotto. Yes, ni läste rätt! Det kommer med andra ord gå vilt till hemma hos oss 80-åringar på Nyårsafton ;)
 
Hur kommer ni spendera er nyårsafton?
 

Vecka 38 (37+0 - 37+6)

 
BARNET

Från och med nu betraktas fostret som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kilogram, och är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt.

Förlossningen är påfrestande även för barnet. Men barnet klarar detta väl, och har till exempel lagrat extra näring som det kan använda. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln.

De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.

 

MAMMAN

När barnets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar det bli mer plats upptill i magen, och lättare att andas och äta igen. Allt fler känner förvärkar. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten.

Vissa ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Vid plötslig viktökning eller viktnedgång ska du kontakta barnmorskan.

 

Sista förberedelserna

 
Idag har vi börjat med de sista förberedelserna inför litens ankomst. Alla kläder är nu tvättade och det enda som är kvar nu är förlossningsväskan som ska packas. 
 
Vecka 37 (36+5): Det börjar dra ihop sig och jag kan väl inte ljuga och säga att jag inte är nervös. Revbenen börjar bli ömma så hårt hon sparkar på dem och jag börjar bli trött på allt pickande när hon hickar dag ut och dag in. Magen är bara ivägen och jag kan knappt längre få på mig skorna utan hjälp. Och att plocka upp något jag tappar på golvet är ju bara att glömma. Vi är är så redo vi kan bli och som vi brukar säga till henne; "Så fort du hör fyrverkerierna så har du vårt godkännande att komma ut!"