Första sparkarna

 
Magen i vecka 19 
 
 
Sedan vecka 16 har jag varit bombsäker på att jag har känt det lilla livet fladdra där inne. En väldigt speciell känsla som nästan känns lite som när man får muskelryckningar. Inte varje dag men lite då och då. 
Igår gick jag ju som bekant in i vecka 20 och som ett brev på posten kom de riktiga sparkarna. Jag blev så förvånad så jag skrek på J att komma och lägga handen på magen. Då såklart slutade hon att sparka. 
Idag hände samma sak. Satt hemma hos svärföräldrarna med en hand på magen när jag kände två tydliga sparkar från både insidan och i min handflata. Såklart slutade det när J la handen på samma ställe. Men snart så! Snart känner vi det båda!

Klänning till Skrollan

Tyg: Stoff & Stil  |  Pris: 45 kr
 
Symaskinen is on fire här hemma. 
En klänning i storlek 68 till lillan är klar och såklart kommer tyg och mönster från Stoff & Stil. 

Graviditetsvecka 20

 
Idag går jag in i vecka 20 och om en vecka är jag alltså halvvägs igenom. Helt otroligt vad tiden har gått fort. När man tänker på att det är lika lång tid kvar tills vi håller vår dotter i famnen är det lite skrämmande men framförallt så otroligt spännande!
 
BARNET

Halva graviditeten har gått. Så här långt växer alla foster ganska lika. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster.

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter födseln.

Fostret har fått känsel och kan känna smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

MAMMAN

Många gravida kan nu känna att fostret rör sig i magen, men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från person till person. Det går inte att jämföra magen på gravida som är i samma vecka, det är så olika. 

Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. 

Gravida kan behöva extra järn i kosten. Det finns gott om järn i exempelvis ärtor, bönor, pumpafrön, mörkt kött och blodpudding. Te, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. Vissa behöver extra järntillskott. Barnmorskan kontrollerar järnvärdet flera gånger under graviditeten. Hen säger till om extra tillskott behövs. 

FUNDERINGAR

Det är vanligt med funderingar om hur det var när du själv låg i magen. Vad hade du för relationer som bebis? Prata gärna med dina närstående. Du kan kanske få svar på frågor och funderingar kring din egen uppväxt.

HOS BARNMORSKAN

En del barnmorskemottagningar erbjuder gruppträffar, andra mottagningar tar emot enskilda besök. Barnmorskan gör inga speciella undersökningar vid den här tiden. Syftet med besöket är att prata om hälsotillstånd, hur det känns att vara gravid eller blivande förälder, kroppsliga förändringar, barnet, amning och andra frågor som kan komma upp.

Från femte eller sjätte månaden kan barnmorskan uppfatta och räkna barnets hjärtslag genom ett vanligt stetoskop. Hen brukar också lyssna på hjärtat genom en tratt eller ultraljudsförstärkare.