Vecka 33 (32+0 - 32+6)

 
BARNET

Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilogram. Längden är ungefär 45 centimeter. Det finns gott om fostervatten, vanligtvis nästan en liter. Vattnet hjälper fostret att röra sig och gör så att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en lukt som påminner om hav och tång.

Fostret kan uppfatta ljus och mörker, natt och dag.

Om fostret skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra.

 

MAMMAN

Magmåttet som barnmorskan kontrollerar varierar från person till person och från graviditet till graviditet. Måttet påverkas av barnets storlek, fostervattenmängden och hur barnet ligger i livmodern. Måttet säger egentligen inte så mycket om barnets storlek, utan visar bara att fostret växer. 

 

FUNDERINGAR

Väntar du första barnet kan det vara lärorikt att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Det kan också göra att du känner dig tryggare och säkrare inför förlossningen. Folk runt omkring har ofta sina egna tankar och berättelser om förlossningar. Det är bra att lyssna på och diskutera med andra men det är även bra att lyssna till dem som jobbar med förlossningar och nyförlösta dagligen för att få en annan bild av verkligheten. Förlossningsföreläsningar vänder sig både till dig som är gravid och dig som är blivande medförälder. 

 

HOS BARNMORSKAN

Nu brukar det vara dags att besöka barnmorskan igen. Barnmorskan känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Hen lyssnar till barnets hjärta. Alla gravida brukar också få vikt och blodtryckkontrollerade. Ibland tar barnmorskan ett urinprov. Blodsocker och blodvärde kontrollerar barnmorskan några gånger under graviditeten. 

Många förlossningsavdelningar har regelbundna informationsträffar om förlossning och BB. Hör med barnmorskan vad som gäller vid det sjukhus där du vill föda eller gå in på respektive sjukhus hemsida.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback