Vecka 34 (33+0 - 33+6)

 
BARNET

Nu väger fostret ungefär 2,3 kilogram och är runt 46 centimeter långt.

De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och behöver inte ligga i kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring.

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva och sova efter födelsen. Barnet vill vara nära och lyssna till kroppsljud.

 

MAMMAN

Livmodern tränar för förlossningen vilket kan kännas i form av förvärkar, en del svagare, andra kraftigare. En del känns inte alls, men om du lägger handen utanpå magen kan det kännas att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig nedåt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Hos omföderskor brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet och kännas lite oftare. Läs mer om skillnaden mellan sammandragningar och förvärkar.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Kontakta en barnmorska om du är osäker.

 

FUNDERINGAR

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men det kan vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen också, särskilt om det är första barnet. Du kan läsa mer på vårt tema Barn och föräldrar. Du som har barn sedan tidigare kanske har glömt en del om den första tiden med barnet. 

 
 

Kommentarer
Postat av: Julia Müller-Sandvik

sv: Det var verkligen sååååå otroligt gott!!

2015-12-03 @ 10:17:26
URL: http://juliamullersandvik.se/
Postat av: ByJuliaP

Mysigt!

2015-12-03 @ 11:04:23
URL: http://byjuliap.blogg.se/
Postat av: Jennie Lundmark

Du har inte så jätte långt kvar du :) Spännande att snart få hålla i det lilla livet :)

Svar: Det är nog både på gott och ont.. :P Tråkigt för man inte fyller upp med de man verkligen älskar (även om de finns massa andra märken som också är underbara), och bra för att man sliper nöta sönder plånboken :P

Nä, jag tror inte heller att det är inbillning. Men det är så svårt att kunna säga säkert då allt är så nytt.. :P Igår var vi och lyssnade på hjärtslagen, och då sparkade vildingen till apparaten och de kändes som bubblor i magen typ.. Så de bekräftade lite grann att de fladdret och buffarna jag känner är knodd :) Ja, vi vill veta vem som bor där inne.. :D På nått vis så känns de lättare om vi vet. Lättare att rikta namnvalet och inredningen åt rätt håll :) Sen skulle jag aldrig kunna gå en hel graviditet och vara nyfiken. Jag måste veta.. och då är det tur att karln är likadan :)

2015-12-03 @ 14:31:17
URL: http://jennielundmark.blogg.se/
Postat av: Hos Josefine

Oj, det är snart dags! Nervös inför förlossningen? :)

2015-12-03 @ 14:45:45
URL: http://hosjosefine.forme.se
Postat av: Marissa Almqvist

Vilka fina bilder på foster. Var har du hittat dom?

Svar: De kommer från en app som heter Pregnancy+. En ny bild varje vecka :)
Embla Sofia

2015-12-03 @ 19:30:40
Postat av: Emelie Ekman Lindqvist

Men vad spännande att läsa!! Har 2 nära vänner som också är gravida, Februari och April :) Hoppas allt går bra nu i fortsättningen...nu är det nära!

Svar: Så spännande! Tack så hemskt mycket :)
Embla Sofia

2015-12-04 @ 05:27:52
URL: http://emeliece.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback