Vecka 36 (35+0 - 35+6)

 
BARNET

Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. I stället för puffar gör fostret mer svepande rörelser.

Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag, och väger i den här veckan runt 2,6 kilogram. 

Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan minskar snarare eftersom gravidkroppen absorberar en del av det.

 

MAMMAN

Magen kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare vilket beror på att livmodern trycker på urinblåsan.

För en del läcker det råmjölk ur brösten fast bebisen ännu inte är född. Barnet får all sin näring via moderkakan. Därför är det bra att äta nyttigt och varierat. 

 

FUNDERINGAR

Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Det är vanligt att känna oro inför förlossningen och samtidigt längta efter att få träffa barnet. 

Om du väntar fler än ett barn kan det vara dags att föda. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet. Även planerade kejsarsnitt brukar göras innan beräknad förlossning.

 

HOS BARNMORSKAN

Nu är det hög tid att ta reda på telefonnummer och adress till förlossningssjukhus och barnavårdscentral. På barnavårdscentralen kommer en barnsköterska att följa barnets utveckling. Har du inte redan fått kontaktuppgifter, fråga barnmorskan efter dem.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback