Gravidvecka 8 (7+0 - 7+6)

 
BARNET

Embryot är ungefär en och en halv centimeter långt. Än så länge mäts längden som en rak linje från huvudet till stjärten.

Nu kan embryot göra några enkla rörelser. Armen har fått en armbåge, på händerna börjar fingrarna växa ut med simhud mellan, och tårna börjar utvecklas. Ögonen håller på att få ögonlock, men sitter ännu långt ut på sidan av huvudet. I munnen håller gommen, tungan och anlag för tänder på att bildas.

En liten del av tarmen ligger i navelsträngen strax utanför magen. Det beror på att tarmarna växer så snabbt att de inte får plats inne i kroppen.

 

MAMMAN

 

Nu växer livmodern och blir lika stor som en apelsin, men den går ännu inte att känna utifrån. Det kan kännas som mensvärk när den växer och tar plats. Många kan behöva kissa oftare än vanligt. En orsak kan vara att livmodern trycker mot urinblåsan.

Det är vanligt att tycka viss mat är äcklig. Håret kan förändras och kläderna kan kännas trånga. En del får akne.

Ökade flytningar är en vanligt under graviditeten. Graviditetshormonerna kan göra att det även blir vanligare med svampinfektion i underlivet

Det är också vanligt med blödningar tidigt i graviditeten, utan att fostret tar skada. 

 

FUNDERINGAR

Sexuell lust, känsla och upplevelse kan förändras under graviditeten. En del kan få mer lust och känna mer njutning av sex, andra kan känna sig mindre intresserade. Att prata om känslor och behov kan vara bra. Att ha sex skadar inte graviditeten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback