Graviditetsvecka 9 (8+0 - 8+6)

BARNET

Embryot är nu drygt två centimeter långt och börjar likna en människa. Det börjar få ett ansikte med ögon och öron och huvudet har fått en nacke. Anlagen till näsan börjar synas. Fingrarna har växt ut längre och simhuden mellan dem börjar försvinna. Tårna håller också på att utvecklas. Den svans som tidigare fanns i embryots ryggslut försvinner nu.

De inre delarna av könsorganen, äggstockar eller testiklar, finns redan. Det yttre könsorganet ser nu i början likadant ut hos alla foster.

MAMMAN

 

 

Tandköttet blir mjukare och blöder lätt vid tandborstning. Hormonella förändringar gör att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör. Salivens egenskaper förändras också under graviditeten. Det kan leda till ökad risk för hål i tänderna. Det är också vanligt att småäta under graviditeten. Därför är det viktigt att sköta munhygienen. 

 

FUNDERINGAR

 

 

Det är vanligt att fundera. Ofta kretsar tankarna kring graviditeten och fostret i magen. En del oroar sig. Det kan vara oro för missfall, för hur barnet kommer att må, för ekonomi och för framtiden. Många funderar också på om de verkligen vill ha barn, även om barnet var planerat. 

Som gravid kan du känna dig tyngd av ansvar, både du som är ensam om graviditeten och du inte är det. 

Om du är blivande medförälder kan du känna dig utanför. Det är mycket som kretsar kring den gravida – mötena hos barnmorskan, läkarbesöken, de fysiska förändringarna och omgivningens fokus. Men det är inte bara den som är gravid som ska bli förälder. Din roll är betydelsefull.

Att prata med en närstående om sina tankar kan hjälpa. En barnmorska kan också vara ett bra stöd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback